Iz čega što: Je li bitno iz kakve čaše pijete pivo? Da, evo i zašto!

Neovisno o tome pijete li pivo u pubu, baru, restoranu ili ga više volite u miru i tišini ispijati kod kuće, pažnju biste trebali obratiti na čašu iz koje ćete je popiti.

Na početku treba odmah naglasiti da ako ste jedna od onih osoba koje čep s boce odvale zubima i kroz sprdnju onih koji to ne mogu potežete direktno iz boce, ovaj bi vam članak mogao bezveze ukrasti desetak minuta života.

Ako niste i bitno vam je izvući maksimalan gušt iz svakog piva, krenimo redom.

varionica craft brewery
craft beer
beer for hedonists
pivo za hedoniste
varionica pivo
croatian brewery
hrvatsko craft pivo

Kako čaša utječe na pivo u njoj?

Činjenica – oblik čaše utječe na doživljaj piva kojeg iz nje pijete. Sreća je što je širenje popularnosti craft piva zadnjih godina doprinijelo povećanju raznolikosti čaša jer tako je potreba jednostavno nalagala: craft je prepoznao da je, kako i s hranom, prezentacija piva velika i bitna stvar. Ako izgleda primamljivo i oku privlačno, više ćete u njemu uživati, a upravo je u tome poanta priče – svako ispijeno pivo treba biti kao posebna prigoda (ona za koju na najvišoj polici čuvate neki francuski sir i dobru butelju dok se ne pokvare zbog zaborava i loše odluke).

Kako sve ne bi bilo samo estetske i marketinške prirode, oblik čaše utječe i na način na koji će se pivo u nju točiti te kako će izgledati i koliko će izdržati pjena, koja zapravo u pivu zadržava aromu. Zvuči bitno.

I jest bitno jer čaša tako postaje mnogo više od privremenog spremnika za životni nektar. Ispravni odabir čaše izvući će iz piva prave okuse, arome i boje, a rutinsku radnju ispijanja pretvorit će u jedinstveni doživljaj.

Iz čega piti što

1 / Stein (u slobodnom prijevodu “vrč s poklopcem”)

Iz ovog je tipa “čaše” najbolje piti aleove, lagere, Scottish aleove i Irish dry stoutove.
Nastala je u 16. stoljeću, a izrađivala se od raznih materijala kao što su drvo, kamen, zemlja ili srebro. Poklopac se pojavio tijekom epidemije kuge kako bi spriječio muhe da zagađuju pivo, a upravo se po njemu razlikuje od krigle.
Danas je stein više suvenir nego nešto što se svakodnevno koristi i svatko tko je na maturalcu bio u Pragu ima jednog doma na polici.

2 / Krigla

Iz nje se piju ista piva kao i iz steina, no puno je raširenija i to iz praktičnih razloga – izdržljiva je i čvrsta, a ručka pomaže kod nazdravljanja i održava pivo hladnim jer se njome rukuje umjesto samom čašom pa rukom ne zagrijavamo pivo.
U svakom slučaju, krigla je možda najrašireniji tip pivske čaše danas, a kad udarite pola litre Pop! lagera iz nje bit će vam jasno i zašto.

3 / Pehar i kalež

Iz njih ćete htjeti popiti njemačke bockove, belgijske IPA-e i aleove, dubbele, tripele i quadrupele, ali i neke druge vrste piva s većim postotkom alkohola iz dva razloga: širok vrh čaše zadržavat će pivsku krunu i omogućavati velike gutljaje za lakše raspoznavanje i analiziranje aroma i okusa.
Ako kod kuće još nemate ovakvu čašu, poslužit će i čaša za crno vino, koju kao Hrvat sigurno imate.

4 / Čaša za pilsner

Čaša za pilsner služit će da se iz nje pije… (dramatična pauza i udaljeni udarci bubnja) pilsner. Naravno, poslužit će i za lagere, pšenična piva i blonde aleove.
Visoka je, uska i dodatno sužena prema dnu. Vitkost ove čaše naglašava boju piva, bistroću i karbonizaciju. Često ih se miješa s čašama za weizene, ali za razliku od njih nemaju tu zaobljenost.
Hladni Varioničin Papak odužit će vam se za odabir ovakve čaše, višestruko.

5 / Tulipan i čičak čaše (tulip i thistle)

Uglavnom su tu za jača i aromatičnija piva, poput double IPA-e i belgijskih aleova. Vole sladna i hmeljna piva, a sužen vrh čaše zarobljuje pivsku krunu. Zaobljen rub čaše usmjerava pivo na centar jezika, a uski stalak na dnu čaše sprječava ruku da zagrijava čašu.

6 / Čaša za weizen

Za weizenbockove i pšenične aleove.
Visoka je, a prema vrhu se širi pa opet sužava. Naglašava boju, a sužen donji dio čaše služi da se talog, kojeg ima i mora ga biti, slegne i ne smeta doživljaju ispijanja.
Uglavnom je uvijek volumena pola litre.

7 / Snifter čaša

U njoj će vam pravi znalci poslužiti piva s većim postotkom alkohola kao što su belgijski aleovi, IPA-e i pšenična piva. Iako se najčešće koriste za konjake i brandyje, savršene su za aromatična piva. Oblik zadržava arome kako bi ih što više ušlo u vaš nos, a čaša savršeno leži u ruci kako biste je mogli grijati do optimalne temperature i možete lako njen sadržaj miješati kružnim pokretima ruke.

8 / Stange čaša

Služi za delikatna piva poput kolscha, lambica, gueuzea ili piva od raži. U doslovnom prijevodu “štanga”, čaša je upravo takvog izgleda, visoka, uska i ravna. Naglašava sladnost i hmeljnost piva, a budući da najčešće sadrži manje volumene namijenjena je za brzo ispijanje dok je pivo još hladno.

9 / Čaša za šampanjac (flute)

Na prvi je pogled odmah jasno da ova čaša asocira na šampanjac, ali odlična je i za neka piva. Voćna piva, kriekovi, šampanjska piva i belgijski lambici neka su od njih. Visok i uzak oblik naglasit će karbonizaciju i spriječiti da pivo prebrzo ishlapi, a jake će arome bez problema izvirati iz nje.

10 / Pinta

Neki tvrde da je ova čaša gotovo savršena za širok spektar različitih vrsta piva, dok se drugi oštro protive govoreći kako nijedno pivo nikad ne bi trebalo biti posluženo u ovakvoj čaši. Činjenica je ipak da je možda i najrasprostranjenija čaša u barovima i pubovima te je iz nje jako jednostavno i lako piti veće količine piva.
Postoje četiri tipa ove čaše: američka, nonic ili britanska, imperial ili irska i tulipan pinta. Razlike među njima su male, a uglavnom je riječ o različitom obliku vrha čaše, no sve manje-više služe istoj svrsi.

Za kraj ono bitno

Sad kad znate iz čega biste trebali što piti, evo još tri savjeta za maksimalan doživljaj i iskoristivost spomenutih tipova čaša, a zatim vas prepuštamo odmoru i pivu; za danas je dosta uputa, zabrana i sugestija.

1 / Izbjegavajte rashlađivanje čaša
Kombinacija piva i zaleđene čaše dovodi do kondenzacije, a to znači razvodnjeno pivo. Također, prekomjerno rashlađeno pivo skriva svoje arome, što nikako ne želite.

2 / Čaše perite ručno
Neki deterdženti mogu ostaviti tragove koji nogu promijeniti okus, krunu i aromu piva. Ručno pranje također štiti bilo kakve ukrase na čaši, koje ste vjerojatno skupo platili.

3 / Pustite čaše da se same osuše
Krpe i ručnici mogu ostaviti mucice koje ne želite u pivu.

Tekst: Bruno Pavlek / Fotografije: Šime Lugarov; atelier ANII

back to top
back to top
Shares