Deset sastojaka koje nikad ne bismo smjeli naći u pivu, ali…

Mango, maline… Da, može, ali bikovi testisi u pivu?

Mačji izmet, bikovi testisi, špek i Carl Sagan – zašto?

Carl Sagan loše bi kotirao u hrvatskim državnim tvrtkama, to je činjenica. Previše je propitivao stvari. No, Carl je nasreću odabrao drugi put. Ovaj astronom, kozmolog, astrofizičar, pisac i zastupnik običnog puka za pitanja znanosti o svemiru u jednoj je svojoj knjizi napisao kako djeca tijekom školovanja izgube onu iskonsku potrebu za propitivanjem stvari oko sebe, koju su sve do prvog razreda imali. Ne znam kakva je to užasna sila koja im to tijekom školovanja oduzme, no vjerujem da bismo se barem za potrebe ovog teksta trebali vratiti u te vrtićke dane i onako naivno postaviti pitanje “zašto?” nekoliko puta zaredom.

Pa evo prvo zašto, da oživimo uspomenu na Carla. Mango, maline i ostalo voće čest su i logičan sastojak mnogih craft piva, no zašto bi netko, za ime svega što je lijepo i dobro na ovom svijetu, u pivo stavio špek? Upravo to je napravila američka pivovara Oconee Brewing sa svojim pivom Oconee Bacon & Kegs – red aleu od 6.5% alkohola s ekstraktom špeka. “Voljen miris špeka izdvaja se iz tipične arome red alea. Sladna slatkoća baznog piva stapa se savršeno sa slanim i dimljenim ekstraktom špeka te stvara ukusno i jedinstveno pivo”, opisali su svoju abominaciju. Ukusno? Možda, nekome, iz neshvatljivih razloga, koji god oni bili. Jedinstveno? Nitko ne bi radije od mene volio da se to dogodilo samo jednom i da je doista jedinstveno, ali više je pivovara ubacivalo špek u nekom obliku u svoja piva i ne treba koristiti empirijske metode za dolazak do zaključka da špek treba biti narezan na dasci pokraj čaše piva, nikako ne u njoj.

varionica pivo
varionica craft beer
varionica brewery
varionica craft brewery
croatian beer
siesta
neon stout
beer
beer glass
bacon and beer

Nadalje, drugo zašto nameće se kao reakcija na pivo pivovare Lost Abbey. Gift of the Magi ubojica je smisla pakirana u boci s plutenim čepom i biblijskom etiketom, udara s 9.5% alkohola i sadrži, pazi sad – “zlato, tamjan i smirnu”. Jer eto. “Zlatno pivo zagorčeno smolom tamjana koje također sadrži malu količinu smirne”, glasi pokušaj iz Lost Abbeya. Zašto bi netko drevne sastojke za pučki lijek protiv artritisa, koje su između ostalog prema nekim vjerovanjima tri kralja donijeli malom Isusu na poklon, stavio u pivo ostaje nepoznanica, no sve u ovom životu treba probati.

varionica pivo
varionica craft beer
varionica brewery
varionica craft brewery
croatian beer
siesta
neon stout
beer
beer glass
bacon and beer

Bradni kvasac treći je razlog za zašto. John Maier i Brett Joyce tražili su novi izvor kvasca za svoje pivo kad je laboratorijski tehničar iz zezancije (?) uzeo uzorak s Maierove brade. Otkrili su da je njegova brada, koju nije obrijao od 1978., plodan izvor kvasca te su ga kultivirali za širu upotrebu. “Ne piješ zapravo pivo od brade, već samo odlično pivo koje slučajno ima kvasac koji je došao s brade”, pokušao se našaliti i pojasniti Joyce, a na svakome je ponaosob da vidi zanima li ga ovako nešto ili ne. Ne bi trebalo.

Kava u stoutu je općeprihvaćena stvar i to s razlogom. Neon Stout je tome svjedok, a Lively Neon pogotovo, to više ne treba propitivati već samo vjerovati (suprotno od onoga čemu nas je Carl učio, no ponekad treba biti buntovan, također u spomen na njega) jer je istina i možeš se uvjeriti u to u svakom boljem lokalu. Ono što malo podiže obrvu je kad je ta kava prošla kroz usta, želudac, crijeva i anus cibetke, što je glorificirani naziv za vrstu mačke iz džungle, da bi je zatim trendseteri iz Mikkellera ubacili u pivo. Da, direktno iz fekalija cibetke, koja se hrani bobicama zrele kave u jugoistočnoj Aziji. Već se dugo zna za taj “specijalitet” u obliku kave, no bilo je pitanje trenutka kad će pronaći put i do piva jer u 21. stoljeću smo i očito doslovno sve može biti sastojak piva.

Bikovi testisi isto, naravno. U Americi.

Dakle, Wynkoop Brewing Company iz Denvera nakon uspješne prvoaprilske šale skuhala je doista pivo s bikovim testisima, i to s 11 kilograma njih. Nakon što ih je najbolji kuhar u pivovari narezao na šnite i ispekao, dodali su ih u proces ukomljavanja. Rezultat je Rocky Mountain Oyster Stout, koji ima “podjednako duboke okuse čokoladnog sirupa, kalue i espressa”, ili tako barem kažu iz Wynkoopa.

varionica pivo
varionica craft beer
varionica brewery
varionica craft brewery
croatian beer
siesta
neon stout
beer
beer glass
bacon and beer

“Ne želim vjerovati, želim znati”, govorio je Carl i mnoge bi stvari u ovom podneblju bile bolje kad bismo ga mogli poslušati. No, kako taj film nećemo gledati, ostaje nam samo duboko udahnuti, upaliti internete i uz bocu Sieste u ruci pokušati naručiti sva ova gore nabrojana apsurdna piva i probati ih jer “negdje, nešto nevjerojatno čeka da bude poznato”. Hvala ti, Carl.

Tekst: Bruno Pavlek / Fotografije: Šime Lugarov; atelier ANII; Wikimedia; Unsplash

varionica pivo
varionica craft beer
varionica brewery
varionica craft brewery
croatian beer
siesta
neon stout
beer
beer glass
bacon and beer
back to top
back to top
Shares