HOPHOOP – CRAFT VOLI CRAFT

Kako izraditi ukrasni vijenac za koji će vam (osim jedne dječje igračke) trebati divlji hmelj i pokoja Varionica.

Varionica craft brewery DIY hop hoop

Hophoop je izradila: Ana Horvat Mrazek, akademska umjetnica

Hmelj (za one koji žele znati više na latinskom se zove Humulus lupulus) su poznavali još i Stari Grci. Hula hoop također. I tu otprilike počinje i završava ta njihova povezanost koja datira negdje oko 500. godine prije nove ere. Mi smo ih povezali opet 2520 godina poslije (ne u Antičkoj Grčkoj, nego u Zagrebu) i to u jedan ukrasni vijenac. Pa kako ne bi čekali na ponovni susret opet dva i pol tisućljeća, probajte ih i vi sljubiti kod kuće. Sve što vam treba za taj pothvat je iznimno lako nabavljivo (uključujući i Varionicu koja je uvijek spremna na web shopu). Ok, lako za Varionicu, ali gdje pronaći divlji hmelj, pitat ćete se. E pa imamo odgovor i na to.

Varionica craft brewery DIY hop hoop

Gdje ima volje, ima i hmelja

Za početak, uputite se u jesensku šetnju i širom otvorite oči. Jer hmelja ima gotovo u svakom zapuštenom grmlju, na starim kućama ili ćete ga sigurno opaziti na rubovima šume kako se penje po drveću (puzavac jedan obični je to). Posvuda u Zagrebu i okolici ga ima (navodno) zato što se nekada u prošlosti poticao uzgoj hmelja obzirom da su sjevernija kontinentalna područja bila sklona bolestima vinove loze. Ova informacija je usmena predaja i nemojte nas držati za riječ da je priča sto posto istinita. No kako god, kad ga nađete, uberite ga (ukoliko naravno nije u dvorištu susjeda koji ima opasnog rotvajlera) i bit ćete spremni već za drugi korak. Ukoliko ne, počnite od prvog koraka.

Varionica craft brewery DIY hop hoop

Ovo niste znali garant

Prije nego se primimo posla još samo par zanimljivosti vezane uz hmelj. Jer bila bi ogromna šteta ne podijeliti ih kad smo se već dotakli te teme.

  • Navodno se sadio u samostanima jer spada u vrste biljaka koje djeluju kao anafrodizijaci. Što znači da mu je zadatak bio smirivati ne daj bože možebitni raskalašeni libido stanovnika samostana. Ajoj.
  • Hmelj nam dolazi iz obitelji koja, osim što je smirujuća, je pomalo i vesela. Radi se naime o obitelji Cannabaceae u kojoj je uz prehrambenu konoplju i marihuana.
  • Hops pillows iliti jastuci punjeni hmeljem postaju sve veći hit zbog njegovog povoljnog djelovanja na nesanicu.

Što nam je potrebno (osim već spomenutog ubranog hmelja)

  1. Hula hoop – mi smo svoj kupili u Dechatlonu (ali možete ga pronaći i u bilo kojem dućanu s dječjim igračkama ili sportskom opremom)
  2. Cvjećarska traka – najbolji izbor definitivno možete naći u Dobrom partneru
  3. Škare – naše su kupljene u Ikei i preporučamo ih jer su precizne i ne zatupljuju se
  4. Žica – iz Dobrog partnera naravno
  5. Ukrasna traka – i opet taj Dobar Partner
  6. Lampice na baterije – lampice stvarno možete naći skoro na svakom kiosku (osobito u predbožićno vrijeme), no savjetujemo da ipak kupite neke malo skuplje i s atestom kao npr. ove naše kupljene u Ikei (jer zadnje što nam treba nakon pandemije i potresa je još i požar)
  7. Jedan do dva Pop Lagera – možda čak i pokoja Deep Dive Ipa ili Siesta za one hrabrije
Varionica craft brewery DIY hop hoop cat

KORAK 1
Prije bilo kakve ozbiljne radnje se pobrinite da, ukoliko nemate ohlađenog piva, ga stavite hladiti. Za ovu prigodu ponovo preporučamo lagani Pop Lager (ipak valja baratati škarama). Nakon toga možete krenuti u prirodu u potragu za hmeljem. Ponesite škare i oveću vreću u koju ćete staviti ubrani hmelj.

Varionica craft brewery DIY hop hoop

KORAK 2
Ako se pivo dobro rashladilo, a zasigurno jest, sada je vrijeme da ga otvorite. Hula hoop koji ste ili kupili na preporučenom prodajnom mjestu ili ste maznuli djetetu (kojem ionako ne treba jer ima previše igračaka) omotajte cvjećarskom trakom. Tijekom ovog koraka se preporuča popiti 1/3 boce Pop Lagera.

Varionica craft brewery DIY hop hoop

KORAK 3
Procjena je da ćete na ovom koraku, jer je malo zahtjevniji, popiti bocu Varionice do kraja, pa imajte na umu da vam je druga pri ruci ukoliko se korak zakomplicira i oduži. Žicu izrežite na 10 cm dužine. Bit će vam potrebno 10 takvih komada žice. Hmelj ćete najlakše namontirati na hoop na način da prvo napravite kompoziciju od njega bez pričvršćivanja, a zatim je lagano krenete učvršćivati žicom. Nemojte ga jako zatezati da vam ne pukne, a i s vremenom i sušenjem će se stisnuti.

Varionica craft brewery DIY hop hoop
Varionica craft brewery DIY hop hoop

KORAK 4
Ukoliko na prethodnom koraku niste popili prvu bocu, sad je vrijeme da uzmete predah od rada i dovršite je. Pijuckajući zadnje gutljaje Lagera prošećite stanom u potrazi za idealnim mjestom na zidu za postavljanje ukrasnog vijenca. Na vijenac stavite ukrasnu traku i postavite ga na odabrano mjesto.

Varionica craft brewery DIY hop hoop

KORAK 5
Vijenac možete po želji pošpricati lakom za kosu kako bi se fiksirao. A i trajat će vam duže. Stoga putem do kupaonice, zastanite na trenutak kod frižidera i ukoliko imate još Lagera na lageru, slobodno otvorite još jedan za završni touch. Postavite lampice, baterije sakrite da se ne vide i eto ga… imate Hophoop!

Tekst: Antonija Horvat; Fotografije: atelier ANII

Varionica craft brewery DIY hop hoop
Varionica craft brewery DIY hop hoop
hop hoop lights
back to top
back to top
Shares