OČUVANJE MENTALNOG ZDRAVLJA SPORTAŠA U NOVOM (NE)NENORMALNOM

NISMO KRIZNI STOŽER, ALI TO NE ZNAČI DA IH NE MOŽEMO SAVJETOVATI. I DAKAKO PODRŽAVATI.

Iako nas sa svih strana pokušavaju uvjeriti u novo normalno, mi bismo sve ovo što se događa, između ostalog i sa sportom, bez grižnje savjesti nazvali nenormalnim. Otkazivanja svjetskih natjecanja, poput Olimpijade ili Europskog nogometnog prvenstva, Liga prvaka s namontiranim virtualnim gledateljima i bez uzvratnih utakmica mali je dio posljedica upitnih odluka i mjera. Mnogi će reći da to nije najgora stvar koja nas je mogla zadesiti i da svijet i život nisu stali zbog toga, ali ono što je definitivno loše, jest što bilo kakva aktivnost, bilo sportska, bilo rekreativna, uz represiju gubi onu svoju osnovnu čar i izvornu ideju. A to je osjećaj slobode.

O sportskim napitcima i šire

A kad smo kod slobode… slučajno nam je neki dan pod ruku došlo jedno štivo zanimljivog naslova „Preporuke Hrvatskog olimpijskog saveza za očuvanje zdravlja sportaša (pardon športaša), trenera i drugih sudionika u sportu (pardon športu)“. Letimično ga pregledavši smo zaključili da bi Odboru mogli ponuditi uslugu konzaltinga za stručno nadopunjavanje druge stavke preporuka, to jest one koja se odnosi na sportske (pardon športske) napitke – pića. Spominju oni tamo napitak za oporavak zdravlja (pretpostavljamo fizičkog), pa nam je odmah pala na pamet ideja da bi definitivno mogli preporučiti svoj napitak za oporavak mentalnog zdravlja. Šalu na stranu, za vrijeme aktivnosti svakako konzumirajte napitke preporučene od strane Odbora, no nakon što je aktivnost završila čak i poznati nutricionisti, preporučuju pivo. Svakako neko lakše i pitkije, poput Lagera ili Sieste.

No na ovoj preporuci naravno ne završava, nego tek počinje priča o povezanosti Varionice i sporta (ili športa?). Uglavnom, da završimo s ovim „potato, potejto, š, s“ zbunjivanjem, navodno je i jedno i drugo pravopisno točno. Citiramo: „Sport ili šport je skupni pojam za tjelovježbene aktivnosti u kojima dominira natjecateljski duh. Sport dolazi iz engleskog jezika, a šport iz njemačkog.“ E pa sad, ako se osjećate više kao Englez, a ne kao Nijemac, možemo nastaviti sa sportom i Varionicom. U suprotnom slučaju nastavite čitati slovo „s“ kao „š“.

Kako craft pivo nije komercijalna priča, ni sportovi, odnosno sportska događanja koje mi podupiremo i čiji smo ponosni partneri nisu takvi. Mnogi će reći da je izbor baseballa (ne zaboravite da pričamo o Hrvatskoj!), amaterskog rally-a i velodroma za partnerstvo pomalo neobično. A mi ćemo reći da… jest. I da je to sjajno. Jer su oni, osim što su neobični, također sjajni.
I to svi redom…

Baseball klub Nada

Ljudi moji, je li to moguće?*

Je li moguće da je tradicija igranja baseballa u Splitu duža od 100 godina? I također je li moguće da u Splitu ni nakon tih 100 godina ne postoji baseball teren? (E, to je već moguće.) I je li moguće da Baseball klub Nada iz Splita ima 10 titula Prvaka država, te da ove godine igraju peto uzastopno finale? I da smo im baš mi – Varionica ponosni pokrovitelji? Da, sve je to moguće. Kao i to da su Dino i Dejan Dvornik igrali u Nadi (Dino na poziciji shortstopa, a Dejan na trećoj bazi).

A nekad malo prije Dinove i Dejanove karijere, nekih 60-ak ili 70-ak godina ranije je baseball došao u Split. I to s američkim marincima koji su 1918. godine, nakon završetka I. svjetskog rata pristali s ratnim brodovima u grad, pa su na Starom placu (igralište Hajduka) počeli igrati baseball – svoju omiljenu igru koju su donijeli iz Amerike. Time je Split postao prvim gradom u kojem se igrao baseball u Hrvatskoj. Vrlo brzo Splićani prihvaćaju baseball, osnivaju ulične klubove i igraju na ledinama Splita.

Mimo uličnih klubova, sportska društva Hajduk i Borac osnivaju svoje baseball sekcije. Nakon II. svjetskog rata trebalo je dugo vremena da se osnuje prvi klub. Bilo je to 1974. godine, kada je osnovan Baseball klub Salona, koji kasnije 1979. prelaskom na Stari plac mijenja ime u Baseball klub Nada. Već 1980. Nada Split postaje prvak na prvom državnom prvenstvu u baseballu u Jugoslaviji. Isti uspjeh ponavlja i 1981. godine.

Varionica i baseball klub Nada

Iako se danas, točno 102 godine nakon dolaska baseballa u Split i Hrvatsku baseball igra na travi ragbi terena u centru grada, a ne na adekvatnijem baseball terenu, Nada reda titule kao novo (ne)normalna. Naime, uz već gore spomenuta osvojena državna prvenstva, na popisu titula imaju i osvojen Kup 2009., 2016. i 2017., Interligu 2005., 2010., 2015., 2016. i 2017. te nagradu grada Splita za najbolju momčad 2016. godine.

I to nije sve, osvojili su još jednu važnu stvar… Bezuvjetnu podršku Varionice 2017., 2018., 2019. i 2020. godine.

With half the race gone, there is half the race still to go!*

Upravo tako… dobro je (ne samo u sportu, nego i u životu općenito) dok god nam se u budućnosti smiješi neki novi rally. Isto misle i u Dinaric Rally-u. Jer su nakon odlično odrađene priče za ovu, nesretnu 2020. godinu organizatori već krenuli u traženje staza za 2021.

Zamislite okruženje za rally koje je smješteno na Dinaridima, jednom od najvećih planinskih lanaca u Europi s više od 200 planina, 240 vrhova visokih preko 2000 metara, 20 nacionalnih parkova, 2200 kilometara rijeka i 200 prirodnih jezera. Vjerojatno ste se već zamislili kako uživate pored nekog čistog brzaca s otvorenom Varionicom u ruci, no vratite se još na trenutak nazad…

Znači prvi domaći Dinaric Rally je započeo 10. rujna 2020. sa startne crte u Kninu. Sudionici iz Hrvatske, Austrije, Nizozemske, Češke, Poljske, Njemačke, Slovačke i Slovenije (njih pedesetak motociklista i vozača quadova) zaputilo se prema planinama, odnosno vozilo se preko njih pet: Ličke Plješivice, Poštaka, Dinare, Svilaje i Promine.

Interesantno je da ovaj Hrvatski Dakar, kako su ga nazvali sami sudionici, voze i žene i muškarci kojima je zbog povremeno izrazite zahtjevnosti terena do cilja trebalo čak i do 10 sati (vozilo se u tri etape: 250 km, 200 km i 150 km). U tih ukupno 600 kilometara u 3 dana (od 10. do 13. rujna) primarno su se mjerile snage motora i sposobnost vozača, no definitivno ono što nam je svima trebalo su bili otvoreni horizonti i sloboda kretanja. Ta misija organizatora rally-a je definitivno uspjela, ali i ona promocije šibensko – kninskog kraja kroz prirodne ljepote i potencijale za aktivni turizam. I drago nam je da smo sudjelovali u tome.

Dobar dan dragi gledatelji, u Pisarovini je danas subota!*

Okej danas nije subota (ili možda vama jest ako ovo čitate u neku subotu), no bila je subota, 19. rujna 2020. kada je održana cestovna biciklistička utrka Kriterij Pisarovina sa startom ispred pogona Varionice. Ako se pitate što u nazivu utrke znači Kriterij, ubrzo ćete saznati. Dakle, za daljnje prenošenje informacija u društvu uz pivo, slijedi definicija: „Kriterij je cestovna utrka koja se vozi na krugu zatvorenom za promet. Općenito kriterijske su utrke kraće i intenzivnije, te pogoduju biciklistima koji su bolji tehničari i sprinteri. Kriterij je popularan za gledatelje koji ga mogu pratiti i uživati u njemu uživo dok vozači voze određeni broj krugova.”

Kriterij Pisarovina sa startom ispred pogona Varionice

Naravno, sad kad ste to sve saznali vam je vjerojatno žao što ste je kao gledatelj propustili, no sudeći na aktivnost organizatora, Biciklističkog kluba Sljeme, zasigurno će se održati u neko skorije vrijeme još koja na kojoj ćete moći uživati. I u biciklizmu i u pivu.

A kako to znamo, osim zato što smo njihovi ponosni partneri? Pa zbog toga što im ovo nije prvo sportsko događanje koje su priredili u ovoj novoj (ne)normalnoj godini. Naime, prije dva mjeseca (točnije 11. srpnja) na pisti/velodromu u Kranjčevićevoj u Zagrebu su organizirali Nacionalno prvenstvo na pisti za sve kategorije. I to nakon pune tri godine stanke.

Vozilo se 5 disciplina: vožnja na vrijeme (500 m za kadete i žene, 1000 m za juniore, elite/U23), sprint 1000 + 200 m, pojedinačna dohvatna vožnja (2000 m za kadete i žene, 3000 m juniore i 4000 m za elite/U23), vožnja na bodove i ekipna dohvatna vožnja (3000 m kadeti i žene, 4000 m za juniore i elite/U23).

Ako ste bili sudionici ili promatrači ovih natjecanja, drago nam je da dijelimo iste ideje. No ako pak niste, nema veze, bit će ih još… U svakom slučaju bez obzira na sport, bili profesionalac ili rekreativac još nije kasno da sjednete na bicikl i odvezete se negdje na pivo. Obzirom da ste sada samo čitali, a ne i trenirali u obzir osim Sieste i Lagera, dolazi svakako i Pale Ale. I mi šampione za trku imamo 🙂

* Vjerojatno ste znali, no ako slučajno niste, podnaslovi su poznate izreke sportskih komentatora.

Redom: Mladen Delić, Murray Walker, Mirko Kamenjašević (izjava je mrvicu promijenjena… nedjelja je postala subota, a Mostar Pisarovina).

Tekst: Antonija Horvat; Fotografije: Šime Lugarov i Željko Opačić

back to top
back to top
Shares