Umjereno, ali punog okusa – evo kako craft pivo doprinosi vašem zdravlju

Craft pivo je relativno naglo buknuli fenomen koji nikako nema namjeru nestati u bespućima ropotarnice dotrajalih trendova te se s time jako rijetki neće složiti. Revolucija je odradila svoje, a hedonisti i ljubitelji svega dobrog u životu na svoju su listu dodali još jednu slatku muku – vječnu potragu za novim u svijetu piva.

Varionica craft brewery
craft beer
croatian beer
croatian craft beer
pop lager

Stoga nije nikakvo čudo da raste i interes za svim mogućim informacijama koje prate rastući trend craft pivarstva, pa tako i za onim zdravstvene prirode. Preciznije, sve nas, manje ili više, zanima kakav učinak nešto u čemu uživamo na bilo koji način svojim tijelom i umom ima na naš organizam. Ili bi nas barem trebalo zanimati. Brojne studije koje se pojavljuju na webu potkrijepljuju tu tvrdnju jer da nema interesa ne bi bilo ni znanstvenih proučavanja, a zaključci koji proizlaze iz njih mogli bi iznenaditi neke koji su naviknuti slušati o štetnosti piva, a da za te blasfemije nikad nisu čuli i dokaze.

Naime, craft pivo ima barem desetak pozitivnih i zdravih učinaka na ljudski organizam, bilo ono tradicionalnijeg tipa poput Pop! lagera ili nešto avangardnije kao što je naša voćna bomba Passion Sour, što će svakako ljubiteljima dotičnog dati još jednu dimenziju sreće kod ispijanja omiljenog pića, a da ne duljimo previše evo ih nekoliko:

Passion sour
marakuja
craft pivo
Varionica beer
Varionica craft brewery
Croatian beer
Croatian craft beer

1 Smanjenje rizika od debljanja kod žena koji piju umjereno naspram onih koje ne piju

2. Smanjenje rizika od hipertenzije

3. Smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti kod zdravih muškaraca, muškaraca koji imaju ugrađenu srčanu premosnicu, žena i konzumenata s dijabetesom drugog tipa

4. Pivo je bogat izvor silicija, koji igra bitnu ulogu u povećanju mineralne gustoće kosti i može pomoći pri sprječavanju osteoporoze

5. Smanjenje rizika od srčanog zatajenja, naročito za umjerene konzumente

6. Konzumacija alkohola je povezana s niskim rizikom od artritičnih oboljenja i smanjuje rizik i intenzitet reumatičnig artritisa

7. Konzumacija alkohola može smanjiti vaš kolesterol povećavajući razinu lipoproteina visoke gustoće

8. Smanjenje rizika od dijabetesa, i to oko 40% u odnosu na one koji ne piju

9. Smanjenje rizika od Alzheimerove bolesti, pogotovo kod žena nepušačica

10. Hmelj sadrži ksantohumol koji ima izuzetna svojstva protiv raka jetre i sluznice debelog crijeva (naša Siesta i Deep Dive rado će vam unijeti taj hmelj u organizam)

Deep dive IPA
Varionica beer
Varionica craft beer

Naravno, koliko god puta ponavljali nikad nije dovoljno, zato ćemo još jednom – važno je upamtiti da svi ovi benefiti craft piva imaju učinak samo ako se pivo konzumira umjereno. Obzirom na situaciju s covid-19, zatvorenim ugostiteljskim objektima i stanjem opće letargije, lako je zanijeti se i pretjerati, stoga preporučamo pamet u glavu i po pivo na webshop Varionice!

Tekst: Bruno Pavlek / Fotografije: Šime Lugarov; atelier ANII

Siesta session IPA
Varionica Siesta
craft beer
croatian beer

back to top
back to top
Shares