2020. – bez festivala i sajmova, ali s punom čašom pozitive!

Kako ukratko opisati ovu prokletu godinu iza nas? Jednom riječju – alternativa. Upravo smo se time, kao vjerojatno i velika većina poduzetnika, bavili u borbi za obrtaj, prihod i, grubo rečeno, preživljavanje.

Za situaciju koja je pogodila svijet početkom godine nitko ne može biti spreman. Naravno, uvijek postoje oni koji čitav život provode u pripravnosti na sudnji dan i grade podzemna skloništa opremljena svime i svačime, ali ukoliko netko planira i priželjkuje napredak u poslu te prosperitet na temelju svog rada i truda, vrlo je vjerojatno da pandemiju neće uvrstiti na listu svojih kriznih scenarija na koje treba povremeno obraćati pažnju. Mi smo taj netko.

Krajem pretprošle godine smo izgradili svoju pivovaru na svojoj zemlji, i to u izuzetno kratkom roku. Najteži je dio posla bio obavljen i sad je samo trebalo vraćati investiciju, pozornost skrenuti nazad na kupce i rasti, rasti, rasti. Krenulo je, uhodali smo se među novim zidovima i ovisni o novoj aparaturi koju smo toliko željeli od prvog zajednički svarenog piva. Nije bilo prepreke na vidiku.

No, 2020. je počela zanimljivo. Čak i pomalo bahato. Prvi kvartal nije ni završio, na vidiku su bili mjeseci s povećanom potrošnjom piva i hvatali smo zalet, planirali sezonu,…

Korona. Dobro, neće valjda dugo. Pa potres.

Zatvorili se kafići, restorani, klubovi, županije. Odgođeni/otkazani su festivali, sajmovi, koncerti, utrke, priredbe, čajanke, partyji i općenito zabava. Zatvorilo nam se 80% kupaca (iako to zvuči bolje nego u scenariju navedenih kojima se zatvorilo 100% kupaca). Nakon samo par dana postalo je jasno da nam se izbor svodi na dvije opcije – očaj i polako propadanje ili promjena fokusa i alternativni pristup kompletnom našem poslu. Izabrali smo ovo drugo, jednoglasno.

Pitanje se nametnulo – kako će ljudi sada doći do craft piva? Gdje će ga moći kupiti?

Odgovor na to leži u našoj misiji širenja craft pokreta i dostupnosti craft piva kako bi svatko bilo kad i bilo gdje imao izbor za sebe. Otvorili smo webshop brzinom koja bi naivnom promatraču sugerirala da znamo što radimo. Sve što smo planirali mjesecima i kvartalima u vidu tog kanala dostupnosti našeg piva realizirali smo u samo nekoliko dana. Tu smo već bili na nogama i počeli izvlačiti nešto dobro, nešto što ćemo ostvariti sad jer nešto drugo ne možemo. Pa smo učvrstili i razgranali svoju ponudu u maloprodajnim lancima; sad doista svaki ljubitelj crafta može pronaći pivo za sebe u svojoj kvartovskoj trgovini. Veliki plus. Obavljali smo dostave po kućama, udružili se s partnerima ugostiteljima da to isto rade po svojim gradovima i kvartovima. Pričali smo, tražili zajedno nova rješenja kako što manje osjećati sve udarce koje smo primili i kako se pokušati pripremiti za nadolazeće iza ugla. Iako je odgovor na ovo zadnje jednostavno “nikako”, nemoguće je i sjediti i gledati kako sve za što si radio i beskonačno ulagao čeka neka bolja vremena.

Nakon kratke, užurbane i neobične sezone vratili smo se u novi lockdown i novi potres. I idemo opet ispočetka, ali ovaj put već malo bolje znamo što nam je činiti, temelje za novo normalno smo postavili. Klimavo, kao i svi, ali uspravno. Na taj temelj sad možemo položiti još jedan, novi sloj – prestižne nagrade s European Beer Challengea stigle su u najbolji mogući čas, da ih slavimo tijekom čitavih praznika koje ćemo naravno provesti doma. Zlato za novi Chef’s Beer, dvostruko zlato za naš Pale Ale i bronca za Noel Passion Sour podigli su raspoloženje instantno i nove ideje su odmah na stolu.

Iako je nemoguće nadoknaditi nedostatak ugostitelja i tog energy-boosta (iskreno, ružan je i osjećaj raditi bez njih. Tu gužvu, vrevu i žamor ne može zamijeniti ništa drugo!), završili smo 2020. godinu bogatiji za nekoliko medalja, ojačanim vezama među suradnicima i potpuno novim setom out-of-the-box razmišljanja, a oslonimo li se na meme-ove i općenito internetska trabunjanja, festivali i partyji nakon pandemije bit će čisto divljaštvo, u najpozitivnijem mogućem smislu!

Tekst: Bruno Pavlek; Fotografije: Šime Lugarov i atelier ANII

back to top
back to top
Shares