Blagdanske želje / Zašto sam odabrao Filozofski, a ne fakultet

Badnjak je sutra i to znači nekoliko stvari: vjerojatno se skraćeno radi, zaboravio si osigurati barem dva poklona rodbini kojoj tradicionalno poklon kupuješ na kiosku nedaleko od kuće i na kraju – samo i isključivo te zanima doći kući te u onom kaosu, neredu, nervozi i strci popiti pivo dok je prilično jasno da bi to vrijeme trebao provesti usisavajući tepihe ili kupujući bor kojeg si također zaboravio.

Toga recimo kod starih Vikinga nije bilo. Oni su samo pili pivo, uglavnom zato što usisavač još nije bio izmišljen. Priča počinje tamo negdje oko 900-tih godina i njihove sezone blagdana koju su nazivali Jul. Tako se također zvalo i pivo kojeg su kuhali za potrebe tih proslava.

Kod mene to slavlje počne vikendom prije Badnjaka, koji je obilježen svim osjećajima koje odrasla osoba više ne bi trebala doživljavati. Osjećaj krivnje jer ne rintaš po kući od zore, strah da ćeš na kraju dobiti drvce s četiri oronule grane jer nisi na vrijeme promislio kad ćeš krenuti na obližnje pop-up prodajno mjesto borova, nelagoda i sram što božićna jelka košta kao naknada za tri tvoja radna dana, svađa s ukućanima tko će ispeglati stolnjak za obiteljsku večeru i zašto baš ti te na samom kraju onaj prijezir prema sebi, koji ti gmiže po leđima ispod majice, a osjećaš ga jer ti nije jasno kako u ovo predblagdansko vrijeme nikako nemaš vremena popiti čašu Neon stouta, a svugdje se na svim ekranima reklamira kako je ovo vrijeme za odmor, mir i kontemplaciju.

Čak su i Vikinzi, prije no što su se smirili u Norveškoj, Švedskoj i Danskoj, to vrijeme odmarali od osvajanja i divljanja po tuđim zemljama, kuhali posebno blagdansko pivo i pili ga u miru i blagostanju, ali eto, ti nikako da uhvatiš tih pola sata mira i blagostanja s čašom vrhunskog tamnog piva u ruci. Pivo za ove dane trebalo bi biti takvo: tamno, sladno i s većim postotkom alkohola, baš kao već spomenuti Neon, zatim njegov ljuti brat Habaneon te Hack3r White Hat Edition (kremasti stout nabildan trešnjama i višnjama, da!), ali u ovom trenu zadovoljio bi se ti i ljetnom Siestom, priznaj, samo da je tih pola sata… Uhvatiš se i kako guglaš “blagostanje” jer ti se čini da možda nisi shvatio što to znači i kako ga drugi osjećaju.

Prolazi tjedan, radiš prekovremeno jer ovo je vrijeme povećane potrošnje i apetita kupaca (svi kupuju i šopingiraju osim tebe, naravno, jer ti ne stigneš) i Badnjak se bliži, a taj je dan vrhunac odmora, opuštenosti, razigranosti emocija i čistog slavlja. Čitava se obitelj skuplja za tvojim stolom, odmjerava čistoću tog stolnjaka kojeg si na kraju ipak ti ispeglao, “gosti su ti žedni” progovara otac prije no što su gosti stigli, a ti si već oguglao na osjećaj tjeskobe jer znaš da si aperitiv zaboravio kupiti. Ili nisi stigao. Ali, u svemu tome postoji pozitivna stvar za sve nas koji poklone kupujemo nakon nekoliko dana ispričavanja jer smo zaboravili to odraditi na vrijeme – Varionica nudi pivske radionice o kojima se tu već pisalo pa razmotri i tu opciju kao last minute poklone nekome kome se u tom slučaju nećeš morati ispričati.

Kad su svi napokon sjeli oko stola i utješno tvoj bor s četiri grane opisali kao “originalan”, dolazi taj moment kad legitimno možeš otvoriti svoje pivo i nazdraviti s gostima. Svi će žamoriti i ispitivati sve oko sebe kako su i što im se događa u životima, a jedno će takvo pitanje zalutati i biti upućeno i meni. Odgovorit ću da je sve super, samo sam malo umoran i ne stižem sve što bih htio, a na to će moja majka: “Da si završio fakultet, a ne Filozofski, sad bi imao više vremena za sve”.

I zato su blagdani s obitelji nezamjenjivi i neopisivi. Popijte par Neona ovog Božića s najbližima, pokušajte im opravdati svoje životne odluke i svima sve najbolje!

Tekst: Bruno Pavlek / Fotografije: Šime Lugarov; atelier ANII

back to top
back to top
Shares