Evo zašto mango i kveik ne dobivaju naknadu za odvojen život

Rođendani su lijepa stvar, uvijek bili i uvijek će biti. Rođendani podrazumijevaju slavlje i čašćenje. No, naravno, kao i brojne druge stvari tako je i to čašćenje kod nas potpuno izokrenuto. Pojasnit ću.

Zamisli nakratko da spadaš u onih 1% svjetske populacije koji ima više od tri prijatelja. Zamisli da ih imaš recimo deset, zbog lakše računice. Svake godine jednom se nalazite povodom tvog rođendana i svi su sretni jer – čašćenje. Svi osim tebe, jasno, jer tvoj je rođendan i ti moraš častiti, takav je ovdje običaj. Dakle, umjesto da svaki od tvojih prijatelja potroši recimo 20kn na jedno pivo, tako te počasti i ti na kraju završiš s deset piva u drobu, mi njegujemo običaj da ti potrošiš 200kn i svakome od njih kupiš po jedno pivo i ti ostaneš bez ijednog. Odjednom imati deset prijatelja zvuči kao prokletstvo i jako loša ekonomska odluka. Sretan ti rođendan.

Ali, nisam ovdje da žugam i provociram već da popujem, prosipam ionako šturo znanje o temama o kojima baljezgam (znam, to je isto kao i popovati, pun intended) i najavljujem bitna događanja, a jedno od njih je novo rođendansko pivo Varionice – Take Your Mango and Go Kveik Yourself. Puno je riječi, ali dvije su ključne – mango i kveik.

Mango nam je svima poznat kao dio asortimana egzotičnog voća u supermarketima i dijeli se na dva tipa – jeftiniji i onaj ready-to-eat. Slatkog je okusa, nejasno odijeljene koštice u sredini i zeleno-crvene kore. Egzotičan je, drugačiji, ima kultni status među voćem i sljedbu obožavatelja. Nestabilan je i u našim krajevima uglavnom poznat po kratkom periodu valjanosti: imaš doslovno četiri minute za pojesti savršeno zreli mango između pretvrde nezrelosti i gnjecave prezrelosti. Mango je zapravo Nicholas Cage voćnog svijeta, uvijek na granici savršenstva i propuštene prilike, i to je uglavnom sve što nam je o mangu poznato.

varionica craft brewery
varionica pivovara
varionica pivo
mango kveik
naranča
orange
neipa
kveik
beer
craft beer
mango
croatian craft beer

O kveiku, naprotiv, znamo mnogo više. Kveik je norveška riječ za prastari pripitomljeni kvasac iz južne i zapadne Norveške stoga nitko ne zna kako se ona zapravo izgovara, ali zato nasreću mnogi znaju kako se kveik koristi u varenju piva. Kveik je izuzetno otporan kvasac koji fermentira pri visokim temperaturama (čak i na preko 40 stupnjeva Celzijusa, što je duplo viša temperatura od onih pri kojima se većina ostalih kvasaca osjeća najugodnije), ali i pri većim koncentracijama alkohola. U prijevodu, tamo gdje bi ostali kvasci posrnuli, uzrokovali loše arome ili izdahnuli, kveik zapravo tek započinje trening laganom kardio rutinom. Kveik je također izuzetno brz kvasac, čak i posušen brzo starta, sve zahvaljujući toleranciji na visoke temperature, stoga nije čudno da je miljenik mnogih craft pivara.

Iako su gore spomenuta i opisana dva opskurnjaka glavni akteri ove sretne rođendanske priče, ne treba zaboraviti hmeljeve koji u Take Your Mango and Go Kveik Yourself dodatno unose tropski i citrusni šmek. Korišteni su Talus, Sabro Cryo i Idaho 7, a prvi od njih i Voss kveik kvasac imaju zajedničku karakteristiku – pivu daju aromu naranče, što se u ovom slučaju pokazalo izuzetno zgodno jer se mango i naranča sljubljuju savršeno kao Kanye West i bilo koji oblik ludila.

varionica craft brewery
varionica pivovara
varionica pivo
mango kveik
naranča
orange
neipa
kveik
beer
craft beer
mango
croatian craft beer

Dakle, mango, naranča, skandinavski ekscentrični kvasac, rjeđe viđena kombinacija hmeljeva koja ne igra na sigurno… Teške riječi, velika očekivanja, ali i treba biti tako jer gusti New England IPA sokić od pirea manga, krcat citrusnim aromama i s prijetećih 6,7% alkohola pojavit će se na pipama i policama najboljih lokala i trgovina već idućeg tjedna, a mjerne jedinice za vrijeme dobavljivosti ovog specijala bit će vjerojatno sati i minute. Budi žedan!

Za kraj ću samo dodati da, iako je riječ o modernoj i suvremenoj craft pivovari, širokih svjetonazora i otvorenog uma, Varionica ipak brine o tradiciji i običajima: ne sjedi za šankom čekajući da je netko počasti s deset piva već svari jedno za sve, i tako već nekoliko godina zaredom. Jedno po jedno, za još barem sto takvih!

Tekst: Bruno Pavlek / Fotografije: Šime Lugarov; atelier ANII; Unsplash

back to top
back to top
Shares