OD ROĐENDANA DO ROĐENDANA

SLAVIMO ŠESTI ROĐENDAN I NE SRAMIMO SE ŠTO KMEČIMO JER GA NEĆEMO PO PRVI PUTA PROSLAVITI U OMILJENOJ BIRTIJI

Da, da, znamo što ćete reći… da smo razmaženi. Ali nama stvarno teško pada što ove godine svoj (već šesti!!!) rođendan nećemo proslaviti u birtiji. Reći ćete i da to nije ni primjereno da jedan šestogodišnjak slavi rođendan na takvom mjestu. No mi smo malo drugačiji šestogodišnjaci. Jer smo mi i svoj prvi rođendan proslavili za šankom. I drugi i treći i četvrti. I peti. A za sve to vrijeme nismo kmečali, nego smo vrijedno delali. Uz sva ostala piva smo još i svake godine složili po jedno rođendansko. A ove godine, baš u inat godini iza nas smo odlučili probati nadmašiti i pivo i sami sebe.

Sedmica cafe bar i Varionica craft brewery

Jedna svjećica i tamno rođendansko

Prvi rođendan smo proslavili u Sedmici uz tamni specijal koji smo napravili upravo za tu priliku. Bili smo još mladi i mali, ali nam entuzijazma nije manjkalo. Ni za posao ni za slavlje.

Dvije svjećice i voćna B-day IPA

Drugi rođendan smo slavili skoro kao Romi svadbu. Više dana i na više lokacija. Ni slutili tada nismo kako gorak život može biti, pa smo još i kukali kako nam fali gorčine. I kao odgovor na to smo napravili India Pale Ale sa svježom aromom citrusa i tropskog voća. Dobili smo gorčinu koju smo tražili, ali ni blizu one kaj nas je čekala u 2020. godini. E da, slavili smo na čak šest lokacija: u Sedmici, pivnicama Runda i Pivac, Leopold’s Delicatessen baru, konobi Kostanjec i caffe bar Elephantu.

Varionica craft beer
rođendan

Tri svjećice i Juice Pale Ale

Za treći rođendan smo i dalje ostali u voćnom tonu, pa smo složili nefiltrirani Pale Ale u kojem su dominirale arome tropskog voća dobivene kombiniranjem hmeljeva Citra, Mosaic i Centennial. S postotkom alkohola 5.4% baš ne bismo prošli na rođendanu običnog trogodišnjaka, ali smo bar bili sretni kao djeca. Slavili smo u jednoj državi (Hrvatskoj), ali dva grada (Zagreb i Split) i na dvije lokacije. Na jednoj se samo pilo (Sedmica), a na drugoj se bome i jelo (Pivarij Burger&Beer).

Četiri svjećice i Saison

Napunivši četvrtu godinu smo i sebi i drugima dokazali da više nismo mali. A ni mladi u svojoj branši. Jer iza nas je sad, osim ljudi, stajala i započeta velika zgrada pogona u Pisarovini. Godina je bila teška i iscrpljujuća, pa smo se nagradili proslavom rođendana (opet u Sedmici) s osvježavajućim B-Day Saisonom. To pitko i aromatično pivo je bilo točno ono što smo trebali da radove izguramo do kraja.

Varionica pivo

Pet svjećica i rozo čudovište

Tradicija mjesta proslave se nastavila i na jubilarni peti rođendan. Iza nas je bilo preseljenje u novi pogon u Pisarovini, a pred nama (iako to tada nismo ni slutili) je bila najteža i najizazovnija godina ikada. Rođendansko pivo smo skuhali s frendovima iz Munich Brew Mafie i bilo je to pravo čudo od piva. Zabavno, pitko, s visokim postotkom alkohola, brdom malina i cider kvascem. I to je nažalost bilo jedino što je bilo ružičasto te 2020. godine.

Mr. Pink monster 
Varionica
Munich brew mafia

Šest svjećica i šest godina rada u jednom Bday boxu

I tak smo došli do šestog rođendana, prvog koji nam ne daju da proslavimo na tradicionalan način. I zato, usprkos i u inat tome i svima i sebi samima, ove godine nismo samo skuhali rođendansko pivo, nego smo napravili cijeli Bday box. Rođendanska kutija (koju usput rečeno možete pre-naručiti, pa kad skupimo vaše narudžbe vam ih fino složimo i pošaljemo) se sastoji od piva (4 boce) koje je pravi desert u čaši (o njemu ćemo detaljnije mrvicu kasnije), GIANDUJA LJEŠNJAK čokolade s komadićima kakaa i lješnjaka koju je posebno za nas napravio Taman i Stiv Kahlina, lješnjaka s kajenskim paprom prženih samo za nas u kuhinji našeg omiljenog chefa Mate Jankovića, Bday čaše (2 komada), Bday majice i Bday otvarača za boce.

A kad smo kod boce… ovogodišnje slavljeničko pivo je Porter, ali ne tamo neki obični, nego jedan krasan gusti i kremasti Porter s dodatkom kakaa i lješnjaka (tzv. Hazel cake porter). Alkohola ima znakovitih 7,77 (možda je to znak da ćemo ga uskoro ipak popiti u Sedmici). Kakao smo za njega sami tostirali i dodavali ga u proces kuhanja piva, tako da kakao fino komplementira čokoladne i karamelne arome prženih i specijalnih sladova. Zvuči baš onako rođendanski, zar ne? Probat ćete, pa ćete nam javiti.

Bacite pogled na BDAY BOX i poslastice koje smo vam pripremili 🙂

Tekst: Antonija Horvat; Fotografije: Šime Lugarov i atelier ANII

back to top
back to top
Shares