Pet načina alternativne upotrebe craft piva koje moraš isprobati

Craft pivo najčešće se konzumira oralno i u obliku pića. Tko ti kaže nešto drugačije laže te i obmanjuje, no naš je svijet prepun raznolikosti i treba ih poštivati, kažu pacifisti. Sukladno tome postoje i drugi načini upotrebe craft piva i time će se pozabaviti ovaj blog.

Zamisli sad sljedeći scenarij. Petak je navečer i uspio si nekako izbjeći sve pozive na zabavu kojima si inače petkom navečer izložen. Sam si doma, svojim izborom, imaš party pakiranje slanog čipsa (ne rebrastog) i za nekoliko minuta počinje CSI: Miami, druga sezona. Ona najbolja. Život je lijep i dobrim se ljudima događaju dobre stvari. Kao dokaz toj tvrdnji dolazi neočekivano osvješćivanje činjenice da imaš jednu bocu hladnog Pale Alea u frižideru i osmijeh se rastegne još više, do iza ušiju, i zamišljaš kako ćeš ga sad sunuti u kadi tople vode. Savršena večer, pogotovo ako susjedov pas prestane lajati… I tad se sjetiš – radna ti je subota sutra. Više nema veze što je petak navečer, čips odjednom počne naočigled poprimati rebrasti uzorak i ispada da je ipak večeras iznimno u ovom terminu CSI: New York na programu. Jasno ti je da nema smisla ni popiti taj Pale Ale pa ga beznadno izlijevaš u kadu s izrazom razočaranja u život na licu i napućenom donjom usnicom.

Buuuuuuuuuum! Nije loše. Mjehuričasta kupka njeguje ti osjetila, baš kao što je pisalo na internetu da će se dogoditi. Pisalo je isto tako da se u toj kupki trebaš namakati 20-ak minuta i zatim izaći iz kade bez ribanja tijela pa se samo obrisati ručnikom. Isti stanovnici interneta tvrde da ti koža neće biti ljepljiva već će se kvasac u nju upiti i rezultirati fantastičnim osjećajem kože na dodir. Neloše za propali petak navečer.

Nadalje, sladoled od craft piva. Ne postoji nijedan razlog zašto svoje omiljeno craft pivo ne bi konzumirao u obliku sladoleda. Problem je samo činjenica što se toga vjerojatno nikad ne bi sjetio da nema interneta. Nasreću ima interneta i možeš naći nekoliko različitih recepata i uputstava kako zaista napraviti sladoled od piva. Možda ćeš morati otići na misterioznu drugu stranicu Google rezultata pretrage i jasno mi je da to izaziva visoku razinu anksioznosti, no jednom kad ti se um opusti i shvatiš da se zbog toga nikome ne moraš ispričavati, razne te novotarije očekuju pa tako i upute za kućnu izradu ove delicije.

Ljubitelji mesa voljet će treću varijantu iskorištavanja craft piva koje ne podrazumijeva staromodno ispijanje. Raznolikost ponude craft piva sa sobom donosi i benefit raznolikosti po pitanju kiselosti/lužnatosti piva, a ova koja naginju kiseloj strani spektra odlično će ti poslužiti za mariniranje komada mesa koje želiš omekaniti. Kiselina tako djeluje na meso, a ova pivska manje će promijeniti okus mesa nego recimo vinska. Proces s tim neželjeno tvrđim komadima mesa je standardan: propikni ga vilicom ili nožem na nekoliko mjesta, dobro zalij kiselijom craft pivom i ostavi u zatvorenoj vrećici ili posudi da odstoji preko noći. Tu jednostavnu marinadu zatim baci i tretiraj meso kako bi i inače radio, no ovaj put s nešto mekšim komadom mesa. Kemija + internet = gurmanstvo.

varionica craft brewery, varionica craft beer, varionica craft pivo, croatian craft beer, hrvatsko craft pivo

I dalje vezano za meso nameće se i pivo kao sjajan sastojak raznih umaka za meso s roštilja. Nije to ništa posebno novo, da se razumijemo, ali mnogi i dalje udaraju po majonezi i kečapu (što je svakako ok i razumljivo), pa dodatni podsjetnik da mogu probati nešto novo možda nije zgorega. Malo luka, ljutih papričica, meda, craft piva, origana, papra, senfa i maslinovog ulja temelj je najjednostavnijih, ali i najukusnijih roštiljskih umaka nove generacije, a varijacije na temu su bezbrojne. I vjerojatno ćeš se složiti da je vrlo mala vjerojatnost da će ishod nekog od ovakvih eksperimenata biti loš. Malo hrabrosti i volje stvorit će čudesne nove recepte, vjeruj.

I na kraju – kruh s craft pivom. Kruha već ima bezbroj vrsta, s ovim i onim, ovakvog i onakvog, pa tako i tvog budućeg omiljenog. Nijedna kombinacija nije zabranjena, ali su neke bolje od drugih. Primjerice, ako u smjesu za kruh dodaš jako zahmeljeno pivo kruh će možda ispasti gorči no što si se nadao, ili ako staviš previše kvasca jer nisi računao na kvasac iz piva. Zato je pametnije u eksperimentalnoj fazi držati se manje ekstremnih kombinacija dok ne svladaš materiju, a zatim je nebo granica, ako vjeruješ u takve stvari.

varionica craft brewery, varionica craft beer, varionica craft pivo, croatian craft beer, hrvatsko craft pivo

 

Cilj ovakvih lamentacija gotovo je uvijek isti – maknuti craft pivo s pijedestala, ako se krivim slučajem tamo i dalje nalazi. Ono je gotov proizvod, ali i namirnica, živa i živahna, nadohvat ruke svakome tko poželi nešto više i drugačije, nešto svježe. Prečesto ponavljam koja je godina kako bih naglasio da su brojne povijesne, kulturalne i socijalne granice relikt prošlosti pa tako ni pivo ipak više nije samo piće koje se oralno konzumira. Kupaj se u njemu, jedi ga kao sladoled, miješaj u umake, peci u pećnici… Jedino krivo što možeš napraviti je ništa od toga ne probati.

Tekst: Bruno Pavlek /  Fotografije: Šime Lugarov; atelier ANII; Unsplash

varionica craft brewery, varionica craft beer, varionica craft pivo, croatian craft beer, hrvatsko craft pivo

varionica craft brewery, varionica craft beer, varionica craft pivo, croatian craft beer, hrvatsko craft pivo

back to top
back to top
Shares