Pivski trendovi i što će obilježiti pivsku 2021. godinu

Craft pivarstvo raste iz dana u dan, neovisno o svjetskoj krizi izazvanoj pandemijom i svime što ona za sobom povlači, što je neposredno sjajno za sve pivske sladokusce, gastronomske entuzijaste i full-time hedoniste. Podatak koji se povlači po internetu tvrdi da se na svaku u povijesti zatvorenu pivovaru danas otvaraju tri nove što je svakako nezanemariva brojka i izuzetno pozitivan podatak, pa makar bio i duplo preuveličan.

Logično, tako velik broj novootvorenih malih pivovara znači i neminovni porast kreativnosti u smišljanju novih pivskih recepata, novih spojeva okusa i novih trendova koji će svakako većinom dolaziti iz SAD-a, što u ovom slučaju nema nužno loš predznak. Tako ćemo Vam ovim putem navesti nekoliko trendova čija se realizacija ili kontinuitet očekuje u idućoj godini, a što će se od toga obistiniti ovisi o neviđenom broju faktora koji mogu priču navigirati u ovom ili onom smjeru. Sudeći prema 2020. godini, ni 2021. neće biti dosadna i bez turbulencija.

Kisela piva postaju masovno prihvaćena

Već nekoliko godina kisela piva (sour beer) imaju čvrstu i stabilnu nišu potražnje, no tek su nedavno ušla na mainstream pozornicu. Teško je pronaći craft lokal koji nema barem jedno kiselo pivo na pipi, a u frižiderima posvećenim bocama i limenkama zauzimaju zavidan prostor. Pivari se nerijetko hvale kako im souri preuzimaju glavnu riječ od drugih obrtajnijih pivskih stilova, no to je vjerojatno tvrdnja na temelju postotnog rasta, a ne volumena, ali obzirom koliko kisela piva mogu biti uglađena i lagana, ili odvažna i voćna, te koga sve mogu privući (zanimljiva su vinopijama kao i zaljubljenicima u koktele), nije nemoguće da se taj pomalo čudni zaokret zaista i dogodi.

Varionica craft beer
Varionica craft pivo
passion sour
noel varionica

Svijet crafta prihvaća lagere

Upravo stoga što su lageri uvijek bili go-to pivo industrije i makro-pivovara, craft pokret je snažno i odlučno negirao to pitko, naoko jednostavno i preobično osvježenje u čaši, i nemoguće mu je to zamjeriti. Svaka revolucija počinje tako da s trona svrgne sve što je dotad držalo konce u rukama. No, lager se vraća sa stilom i zauzima svoje mjesto u ponudi craft piva. Pitko, svježe i svakodnevno pivo nije moglo izostati jer, budimo realni, ljubitelji piva ga vole. Nitko neće odbiti privlačnu orošenu čašu friško natočenog lagera ili pilsa jer IPA, iako dominira craft svijetom, nije uvijek za svakoga i za svaku priliku. A lager, savršeno balansiran i ugođen, uvijek pogađa prave note u svakom orkestru.

Rosè pivo uzima zalet

Pio ga je svijet protekle godine, doduše uglavnom u SAD-u, no vjerojatno je da će pod prava svjetla reflektora tek ušetati. Zašto? Nekoliko je razloga, i nijedan nije zanemariv. Prvo, fino je. Inspirirano je slatkim vinom koje samo po sebi ima egzotičan status i neće biti teško preslikati ga na pivo s rosèom. Drugo, ponudit će raznolikost izbora onima koji vole pšenična piva i slatkoću koju ona nude. I treće, možda najbitnije za naše podneblje, privući će okorjele vinoljupce pivu i poslužiti kao presedan za jednako vrijedno shvaćanje piva i vina. Nadajmo se da će ovaj trend i kod nas zaživjeti.

Craft se natječe s industrijom

Ovog trena ova tvrdnja najlakše svoje uporište nalazi na tržištu SAD-a, gdje je zaključak sljedeći – craft pivo već zauzima dvoznamenkasti postotak udjela u prodaji piva, a u predstojećim godinama samo će rasti. Razlog je jednostavan; kupci craft piva su mladi i željni novih okusa i raznovrsnosti te kupuju sve više (dodatno, njima craft pivo nije ništa novo, već normalno), dok su kupci industrijskog piva starija populacija koja sve manje kupuje naveliko, studije tvrde. Matematika je jasna.

Raznolikost craft piva postaje sve veća

Velik broj festivala posvećenih craft pivu govori nam da potražnja raste, a samim time i ponuda. No, cijela priča dobiva dodatnu dimenziju činjenicom da craft pokret generira čitavu novu kulturu koja je nastala i osnažuje svakodnevno, a to podrazumjeva novi lifestyle, modu, glazbu i sve što jedna nova kultura ima utkano u svom životopisu. Budući da je relativno nova, ona dozvoljava razvoj u mnogim smjerovima i nema jasno definirane granice ni limite rasta, nepredvidiva je, i upravo je to vjerojatno glavni razlog širokog poklonstva kojeg razložno svojata.

Dakle, craft pokret je glasan, živ i neukrotiv, svima je jasno, no ono što će mnoge iznenaditi jest činjenica da gore navedeni trendovi jamče stabilnost u rastu i napretku svima nam drage i teško na noge postavljene miniovisnosti – craft pivarstvu.

Tekst: Bruno Pavlek; Fotografije: Šime Lugarov; atelier ANII: Unsplash

back to top
back to top
Shares