Pivskih mitova nikad dosta – evo svježe porcije!

Složit ćeš se sa mnom da postoji malo gorih stvari od onog iskustva kad znaš da ti netko svjesno laže u lice i pokušava te u tu laž uvjeriti iako si mu već u startu dao do znanja da znaš da te mulja. U tom razgovoru više nemaš što tražiti.

No, ponekad stvari nisu baš toliko jasne. Primjerice, jednom sam prilikom, ničim izazvan i posve nenamjerno, neke ljude oko sebe pokušao uvjeriti u to da je John Goodman umro. Tu mi je alternativnu činjenicu dao otac, a odakle ona njemu bolje da ne pitam, jednostavno sam je prihvatio kao istinitu jer zašto bi mi vlastiti otac lagao? John Goodman je i dan danas živ, nasreću, a uz svoju glumačku karijeru bit će u mojim krugovima zapamćen i kao primjer širenja lažnih informacija, nimalo svojom krivicom.

Iako je ovo gore zapravo primjer blatantne laži koja se otkloni jednostavnim guglanjem, kad se govori o takvim neprovjerenim tvrdnjama o pivu češće se koristi termin “mit”. Takvi mitovi kruže po pubovima, šankovima, studentskim domovima, malonogometnim turnirima i sličnim opskurnim mjestima desetljećima, možda i stoljećima, te se s koljena na koljeno usmenom predajom sve više udaljavaju od istine.

Pa evo nove porcije takvih!

1. Sva craft piva su bolja kad odleže

Odavno se drobi da sve s vremenom postaje bolje, kao vino. To je zapravo teška glupost i za to postoje brojni primjeri; moj je auto, recimo, bio puno bolji kad sam ga kupio prije tri godine. Tad je imao 11 godina, puno manje trulih dijelova i puno više plastičnih poklopaca za ovo ili ono koji su kroz ove tri godine otpali putem.

Neka piva doista postaju bolja odležavanjem, o tome sam već pisao, ali pogrešno je generalizirati jer vrijeme je svakako neprijatelj pivima koja moraju imati svježi šmek i razigrane hmeljne arome, poput Deep Dive IPA-e kojoj će oksidacija prilikom odležavanja otkloniti veliki postotak karaktera. Nju je najljepše piti svježu, iz nove boce od pola litre ili direktno iz lokalnog točionika.

2. Pjena u krigli znači da dobivam manje piva

Volumenski gledano, da, pjena na vrhu piva znači manje tekućeg piva nego da je čitava krigla puna tekućeg piva. No, ne smije se zaboraviti da je ona sastavni dio piva, a ne neželjena nuspojava. O tome se također pisalo već ovdje; pjena služi kao kapa koja ne dozvoljava da arome napuste natočeno pivo prije no što ti postaviš svoj nos iznad njega i duboko udahneš. To je isto komponenta uživanja u pivu, nikako zanemariva ako želiš iskusiti stopostotni doživljaj piva kojeg si platio.

Ljudska osjetila mirisa i okusa sjajno su povezana, stoga si ne oduzimaj gušt koji ti se dodatno nudi, takve su situacije rijetke u životu.

3. Točeno je uvijek bolje od boce

Ukratko, da i ne. Pod pretpostavkom da gazda tvog omiljenog craft lokala pridaje važnost čišćenju aparature za točenje piva, redovnom održavanju i ispiranju cijevi, točeno će vjerojatno biti najbolji odabir ako želiš najsvježije pivo. Točeno uglavnom ima veći obrtaj od boca i bačve se mijenjaju brzo na točioniku, stoga se može pretpostaviti da pivo neće biti ustajalo, a neka zdrava doza optimizma i povjerenja u ljude koji hendlaju craft pivom je poželjna pa slobodno navali na popodnevnu dozu Sieste direktno iz bačve, odmah je sunčanije vani.

4. Pivo pomaže pri oporavku nakon tjelovježbe

Naravno da se svima sviđa ideja o pivu kao izuzetno korisnom napitku koje pomaže tijelu da se oporavi nakon tjelovježbe. To bi također bila sjajna priča za dijeliti okolo da nisam ranije naučio nešto iz primjera s Johnom Goodmanom.

Iako pivo ima ugljikohidrate, hranjive tvari i elektrolite koji pune baterije tvog tijela, ono ipak nije idealno piće za sunuti nakon treninga: usporava metabolizam i rast mišića, a to nije zanemarivo onima koji se u teretani žele napucati jer daje kontra-efekt. Ipak, za nas ostale koji u teretani samo želimo nadomjestiti nedostatak kretanja i pokrenuti mišiće koje u svakodnevici ne koristimo, pivo je sasvim legitiman odabir pića nakon treninga. U umjerenim količinama, jasno, a ogromna je sreća što tu količinu može odrediti svatko za sebe :winkwink:.

5. Udaranje žestice nakon piva recept je za sve najgore

Postoji rimovana uzrečica u engleskom jeziku koja ukratko govori sljedeće, na upitno duhovitiji način: ako piješ pivo prije žestice, bit će ti užasno, a ako činiš obrnuto na sigurnom si.

Doslovno je svejedno. Bitno je samo koliku si količinu alkohola unio u sebe u kojem periodu, gotovo. Znam, nitko to ne želi čuti i svi bismo voljeli da možemo petkom navečer udariti 12 viskija snogu pa onda zaliti sa sedam piva prije nego počnemo ozbiljno piti i dobri smo, jer taj redoslijed je dobar, dok bismo u obrnutom bili u problemu. U problemu smo svakako jer smo ignorirali prilično blještavu crvenu lampicu razuma i zdrave logike koja je tijekom čitavog procesa svjetlila do usijanja, urlala čak, agresivno nam se unosila u lice.

Ne možeš piti koliko hoćeš i biti dobro idući dan jer to jednostavno nema smisla. U jednoj točki umjereno prelazi u prekomjerno i tu je točku bolje pronaći prije nego kasnije.

Eto, vikend se bliži i nadam se da sam ti dao dovoljnu količinu poluprovjerenih činjenica koje mogu i ne moraju biti alternativne, ovisno o tome kome ih pričaš i koliko te ta osoba pozorno sluša. Zato pomno i pažljivo biraj osobe kojima ćeš se okružiti; bitno je da piju manje od tebe, a plaćaju više.

Tekst: Bruno Pavlek / Fotografije: Šime Lugarov; atelier ANII

 

back to top
back to top
Shares