Pusti Treći svjetski rat, ovo moramo raščistiti

Iskren treba biti i priznati – godinama smo živjeli mirno, u nekom polunapretku (govorim za Hrvatsku, ostali su se nešto brže kretali prema naprijed) ležali smo na leđima, gledali izlaske sunca, pa zalaske, uzimali turistima pare iz džepa u nekoliko naših gradova i dizali cijene svega do nebeskih apsurda, i nitko se nije bunio.

croatia
adriatic sea
bol brač
jadransko more
turizam

Turizam smo pretvorili u kravu muzaru čitave države i živjeli smo lijepo. Možda ćemo i dalje, pa nema mjesta za paniku, a možda se i čitav svjetski poredak promijeni. Možda nam duga obala i sad već umirući advent neće više generirati dovoljno para da svi namjernici omaste brk svojim dijelom gradskog ili državnog proračuna pa će trebati izmisliti nove načine punjenja resornih riznica. Tu ćemo se naći u problemu jer epitet radišnog naroda dobivamo samo kad odselimo u neku drugu državu i tamo se zaposlimo kako bismo ostatku obitelji koji je ostao ovdje slali novac. Ali i to je nešto.

varionica pivo
varionica craft beer
varionica craft pivo
craft beer
crioatian craft beer
brewery
craft brewery
bike and beer

Mislili smo da nam nitko ništa ne može. Ne samo nama, kao dijelu Europe, nego općenito svijetu, svijetu nitko ništa ne može jer je 2022. godina i kome bi palo na pamet unositi nemire i razdore… Pa eto, uvijek se nađe netko, svaka roba ima kupca, što je normalno pauku za muhu je kaos, i ostale floskule. Tu smo gdje smo, ti i ja utjecaja na svjetska ekonomska, geostrateška i doslovno bilo koja druga pitanja nemamo nikakvog, pa lezimo i dalje na leđa, otvorimo bocu Deep Dive-a i riješimo jedan sukob koji možemo riješiti – stoljetni sukob i veliki upitnik, kako je zapravo ispravno točiti pivo u čašu!

Kao i u svim pitanjima od početka svijeta, mišljenja su barem dva i na toj ćemo brojci po ovom pitanju stati. “Ma samo ga suni iz boce, nisi žensko”, “Šta kog’ briga, samo da je ‘ladno”, “Ne maži čašu, nismo gospoda” nisu konstruktivna rješenja, niti ikakva rješenja, ako ćemo iskreno, pa ona dva koja ostaju u utrci su i ona najjednostavnija: točiti sporo uz stijenku čaše ili onako nemarno, kao vodu?

varionica pivo
varionica craft beer
varionica craft pivo
craft beer
crioatian craft beer
brewery
craft brewery
sedmica

Iako ćeš često vidjeti konobara kako profinjeno toči pivo iz pipe polako uz stijenku i bez pjene, ne vjeruj njegovoj šarlatanskoj galantnosti jer iza nje se skriva u najboljem slučaju neznanje, a u najgorem i zla namjera. Da, zla i perfidna namjera neznanca koji želi, iz samo sebi poznatih razloga, da se osjećaš loše. Naime, kad se pivo tako toči više ugljikovog dioksida ostaje u pivu. Zašto je to bitno? Budući da ona divna pjena nastaje izlaskom CO2 na površinu, manjak te pojave rezultira lošijom pjenom i većom vjerojatnošću da ćeš osjetiti nadutost, napuhnutost, bolove i općenito neugodu u želucu. Dodat ću i besplatni bonus o točenju piva iz točionika – ako taj isti konobar dozvoljava da se pipa umače u pivo prilikom točenja i tako riskira da bakterije iz možebitno loše održavanog točionika dođu u tvoje pivo, prestaje bilo kakva priča o ugostiteljskom djelatniku, a počinje saga o serijskom zlonamjerniku čiju ćemo priču možda jednog dana gledati na Netflixu.

varionica pivo
varionica craft beer
varionica craft pivo
craft beer
crioatian craft beer
brewery
craft brewery
restoran
food and beer

Jednostavno je: ako prije ispijanja piva ne dozvoliš da se CO2 oslobodi iz čaše, sav će taj CO2 završiti u tvom želucu. Situacija će biti još gora ako tijekom agresivnog ispijanja piva još i nešto jedeš jer će hrana povrh piva u želucu stvoriti samo još veći problem i nadutost pa ćeš češće podrigivati i jedini u prostoriji imati osjećaj da nikako ne možeš podrignuti dovoljno da si olakšaš užas koji si sam sebi priredio. To jest, onaj zlonamjerni konobar ti ga je priredio. (Mali savjet – čak i ako si ti sam sebi doma natočio pošteno karboniziran Pop! lager iz boce u čašu, onako polako uz stijenku, da se ne pjeni, uvijek imaj spremnog nekog nasumičnog krivca u rezervi. Kriviti sebe za nedaće koje su te snašle je relikt iz nekih bivših vremena, nitko to više ne radi pa ne budi ni ti staromodni poštenjak)

varionica pivo
varionica craft beer
varionica craft pivo
craft beer
crioatian craft beer
brewery
craft brewery
restoran
food and beer

Ali odakle zapravo dolaze ti mjehurići, pitaš se znatiželjno? Dolaze iz aktivnosti pivskog kvasca. Prilikom njegovog izjedanja šećera u pivu nastaju nusprodukti CO2 i alkohol, oba rado viđena u tom piću. Po otvaranju boce CO2 će se polako otpuštati iz piva u zrak, a alkohol će, ako piješ pivo na ispravan način, završiti u tvom organizmu.

Vrijeme je da ovaj lament privedemo kraju, uskoro će Ples sa zvijezdama, pa evo zaključka: drži čašu uspravno i izlij pivo u nju direktno prema dnu. Što se više CO2 oslobodi, veća će i ljepša biti pjena, a i aroma možda više dođe do izražaja. Nije loše naglasiti da čaša mora biti čista i ispravne veličine kako bi pjena imala prostora formirati se (#gobigger za svaki slučaj). Ne možeš pogriješiti jer je ispravan proces u ovom slučaju i najjednostavniji, što se realno događa rijetko, gotovo nikad. Osim možda po pitanju rata, ispravno je jednostavno ga ne započinjati, ali o toj temi u nekim drugim tekstovima.

Tekst: Bruno Pavlek / Fotografije: Šime Lugarov; atelier ANII

varionica pivo
varionica craft beer
varionica craft pivo
craft beer
crioatian craft beer
brewery
craft brewery
restoran
food and beer
fino i vino
back to top
back to top
Shares