Vječna borba – pivski trbuh i kako ga dobiti

Nikakve sumnje nema, pivski i vinski trbusi (p)ostali su nekima nešto poput statusnih simbola s porukom “gle koliko mogu popiti/gle koliko si pića mogu priuštiti”. Svima nama ostalima to je samo jedna od noćnih mora starenja i konstantna borba dobra i zla – koliko, kada i što piti, a da trbuh ostane donekle ravan. Ili barem ne tema razgovora svih ostalih u prostoriji. Evo zašto nastaju i kako ih pokušati suzbiti.

Kako alkohol pospješuje debljanje?

Previše kalorija bilo kojeg tipa može rezultirati povećanjem količine masnoće oko trbuha. Problem s alkoholom jest to što su njegove kalorije izuzetno koncentrirane. Na primjer, ugljikohidrati i proteini imaju četiri kalorije po gramu, dok ih alkohol ima čak sedam – samo dvije manje nego masti. No, dok ugljikohidrati, proteini i masti imaju hranjivu vrijednost, alkohol je nema, stoga to nutricionisti zovu praznim kalorijama.

Da stvar bude gora, ispijanje alkohola odgađa proces izgaranja masnoća. Tijelo alkohol vidi kao toksičnu tvar stoga se trudi eliminirati ga odmah po konzumaciji, a sve ostalo pada u drugi plan i čeka. Također, ovaj proces spriječava tijelo da luči šećer u krv što potiče glad. Naravno, sve što vam se tada jede je masno i slano i eto recepta za debljanje.

Ali zašto baš trbuh?

Tijelo samo odlučuje gdje će pohranjivati masti, a to ovisi o spolu, starosti i hormonima. Žene imaju više takozvane potkožne masti koja se nakuplja u rukama, bedrima i stražnjici, dok je muškarci imaju manje pa se njihove masti zadržavaju oko trbuha. Starenjem naše potrebe za kalorijama padaju, a najčešće ih i dalje unosimo jednako ili više, pa se i suvišni kilogrami lakše zadržavaju. Naravno, i razina hormona se smanjuje što automatski usmjerava višak masnoća na prostor oko trbuha.

Bitno je svakako upamtiti da je masnoća oko trbuha najštetnija masnoća po naše zdravlje. Metabolički je aktivna što znači da se može umiješati u rad hormona i izložiti većem riziku ljude koji pate od srčanih bolesti ili dijabetesa. Iako najčešće samo izaziva smijeh i blažu porugu u društvu, ne izostavite s uma navedenu štetnost za zdravlje.

Kako spriječiti?

Za početak, pokušajte piti manje kalorična piva. To ne znači da možete i trebate piti više već da možete i dalje uživati u alkoholu, ali onom s manjim brojem kalorija. Nadalje, zdrav i ispunjujuć obrok prije konzumacije alkohola umanjit će vam želju za hranom kasnije tijekom večeri kad naiđe želja za masnim i slanim. Nije loše ni zaraditi svoje pivo – šetnja ili tjelovježba ranije tog dana znači da ćete potrošiti neki broj kalorija i tako si osloboditi mjesta za pivo, a da pritom ne unosite višak kalorija u organizam. Razmišljajte unaprijed!

Ne postoji nikakva magična formula za pobjedu nad pivskim trbuhom, nažalost. Dobra prehrana i tjelesna aktivnost jedine su metode kojima ćete pivskom trbuhu biti ravnopravan suparnik, i da – znamo koliko ih se teško pridržavati kad je pivo tako slasno!

Tekst: Bruno Pavlek; Fotografije: Šime Lugarov, atelier ANII, Unsplash

Pretplati se na naš newsletter i ostvari 15% popusta


S Facebooka

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Lijepe vijesti stižu s A' Design Award & Competition natjecanja u Italiji.

Naša dizajnerica Ana Mrazek Lugarov i njezin Atelier ANII osvojili su nagradu Iron A'Design Award za vizualno riješenje našeg piva Chef's beer rađenog u kolaboraciji s BIBICh WINE CROATIA Mate Janković Zmajska pivovara i Barut Brewing and Blending

Jako smo ponosni na naš dizajnerski team i već hladimo bocu Chef's beera za nazdraviti🥂

competition.adesignaward.com/gooddesign.php?ID=121561
...

Lijepe vijesti stižu s A Design Award & Competition natjecanja u Italiji.  Naša dizajnerica Ana Mrazek Lugarov i njezin Atelier ANII  osvojili su nagradu Iron ADesign Award za vizualno riješenje našeg piva Chefs beer rađenog u kolaboraciji s BIBICh WINE CROATIA Mate Janković Zmajska pivovara i Barut Brewing and Blending  Jako smo ponosni na naš dizajnerski team i već hladimo bocu Chefs beera za nazdraviti🥂  https://competition.adesignaward.com/gooddesign.php?ID=121561Image attachment

Comment on Facebook

Cestitam!!

Iskreno, nisan ni sumnja

Bravo !

👏😘

View more comments

back to top
back to top
0Shares
0 0