Znate li tajnu savršenog roštilja?

Ni mi isto, ali imamo par trikova kako da ispadne odličan!

U susret 1. maju uz popust od 20% za sve mix kartone na našem webshopu uz kod: 1maj

pripremili smo par jela kojima možete upotpuniti klasičnu postavu kobasa i ćevapa.

prvi maj
1.maj
roštilj
varionica i roštilj
roštilj i pivo
pivo
craft pivo i roštilj
varionica craft brewery

Svinjska vratina u pivskoj marinadi

Rijetko što funkcionira dobro kao roštilj i pivo. Pa smo ga u slučaju vratine odlučili ubaciti u marinadu. Pomiješali smo Neon Stout s Worcestershire umakom i dodali mao soli, papra, svježe kadulje, češnjaka, senfa i demerara šećer. Meso smo držali u marinadi 4 sata, nakon čega smo ga izvadili van te posušili kuhinjskim papirom i pustili da se zagrije na sobnu temperaturu prije pečenja. Srednje jaka vatra je najbolji izbor za vratinu jer je prilično brzo gotova. Uz ovakvo meso najbolje je popiti isto pivo koje je korišteno u marinadi pa smo to i napravili!

prvi maj
1.maj
roštilj
varionica i roštilj
roštilj i pivo
pivo
craft pivo i roštilj
varionica craft brewery
svinjska vratina
neon stout

Teleći biftek u laganoj marinadi

S biftekom nije potrebno puno komplicirati pa smo ga prije pečenja samo lagano nauljili i marinirali s češnjakom, limunskim timijanom i usoljenim limunom. Biftek pečemo na visokoj vatri kako bi postigli što bolju Maillardovu reakcija na površini odreska. Ključna stvar kod pripreme bifteka je ne presušiti ga. Ako ne vjerujete svojoj slobodnoj procijeni da ćete pogoditi sebi najdražu razinu pečenja, slobodno se poslužite ubodnim termometrom i provjerite što se zapravo zbiva u vašem odresku. Krupnu sol i svježe mljeveni papar dodati nakon pečenja. Lagana i aromatična Siesta odlično je pasala uz ovaj nježan i sočan komad mesa.

prvi maj
1.maj
roštilj
varionica i roštilj
roštilj i pivo
pivo
craft pivo i roštilj
varionica craft brewery
teleći biftek
Siesta session ipa

Juneći ramstek iz sous videa

Ramstek je dosta tvrđi od bifteka, ali zato ima jači i nama osobno bolji okus. Nismo imali sreće pa smo u mesnicu stigli prije nego su donijeli suho odležane odreske. Nište ne fali ni ovim neodležanim pogotovo kada se pripremaju uz pomoć sous videa, reverse sear metodom. Sous vide je tehnika gdje prije završne obrade na grilu meso pečete na vrlo niskoj temperaturi, razbijajući mu tako strukturu što ga čini puno mekšim i ravnomjerno pečenim. Sous vide smo namjestili na medium rare temperaturu od 53oC i držali ga tako 6 sati. Ramsteke iz sous videa treba prije pečenja obavezno dobro posušiti i premazati uljem kako bi se meso lijepo zapeklo iz vana. Pekli smo ga kratko na jako visokoj vatri i začinili krupnom soli i svježe mljevenim paprom nakon pečenja. Pale Ale je ovdje lego k’o budali šamar 🙂

prvi maj
1.maj
roštilj
varionica i roštilj
roštilj i pivo
pivo
craft pivo i roštilj
varionica craft brewery
ramstek
pale ale

Dimljena bbq krilca

Za dimljenje mesa na roštilju potrebno je imati roštilj s poklopcem što na sreću imamo. Krilca prije pečenja je potrebno samo lagano začiniti sa soli i paprom i staviti u prethodno zagrijani roštilj na 180oC da se peku indirektno tj. udaljeno od vatre. Na ovaj način možemo polagano peći naša krilca i dati im dovoljno vremena da upiju u sebe prekrasnu aromu drva jabuke koje smo ubacili u vatru. Nakon pola sata dimljena krilca premažite bbq umakom po želji (mi smo koristili umak od crne višnje i burbona iz Spicy Daysa) i pecite indirektno još 10 minuta. BBQ je bitno staviti pred kraj pečenja jer bi inače šećer iz njega mogao zagorjeti i upropasti krilca. Uz aromatičnu i ljutkastu piletinu savršeno je odgovarao osvježavajući Papak.

Još malo povrća s grilla i puno salate i spremni ste za uživanje s ekipom.

Tekst: Matija Mrazek; Fotografije: Ana Horvat Mrazek

back to top
back to top
Shares