Podcasti su in i ove trebaš pratiti

Velik je i konstantno rastući broj pozitivnih pojava koje u naše krajeve stižu s nemalim zakašnjenjem. Automatska naplata cestarina, borba protiv korupcije (to još čekamo), adekvatno plaćanje radne snage, razvrstavanje otpada i snijeg samo su neke od tih stvari, a ona na koju ću se danas usredotočiti su podcasti.

 

Vjerujem da ne trebam previše vremena trošiti na definiranje tog pojma, ali evo u jednoj rečenici: podcasti su uglavnom on-demand audio zapisi koji obrađuju najrazličitije teme kojih se netko može sjetiti. Najčešće su razgovornog karaktera; dva ili više sugovornika u formatu sličnom onom radijske emisije razglabaju o nekoj temi. No, ono što je (osim tema) kod njih najzanimljivije jest njihova popularnost. Stravična je. Neka internetska istraživanja pokazuju da 25% Amerikanaca redovito sluša podcaste, a zarada od reklama na američkom tržištu utrostručila se od 2015. do 2017. godine, piše 010 Beer Blog. Takvim se rastom rijetke grane poduzetništva mogu pohvaliti.

Sasvim je logična stvar da će među nebrojenim podcastima svoje mjesto pronaći i oni o craft pivu, i hvala njihovim tvorcima na tome. Neki se koncentriraju na pivske osvrte, neki pričaju o pivskim zanimljivostima, a u nekima će se sve okretati samo oko razgovora nekoliko zaljubljenika u pivo. U svakom slučaju svatko bi trebao među njima naći nešto za sebe i opušteno slušati dok pazi da mu se kondukter ne prišulja s leđa. Pa krenimo redom s nekima od njih:

 

 

Good Beer Hunting – voditelj je britanski pisac i filmaš Jonny Garrett, a dosad je ugostio brojna utjecajna imena pivskog svijeta. Podcast mu se uglavnom vrti oko pivske scene na Otoku o kojoj čavrlja s pivarima, poznavateljima piva i blogerima. Broj epizoda odavno je premašio brojku 300 pa je time jedan od najplodnijih podcasta o pivu. “Balansiramo kulturu craft piva s djelatnostima koje podržava te proučavamo čvrstoću njenih ideala”, piše u opisu podcasta i mora se priznati da obećava puno. Ali i isporučuje.

Beer o’clock show – ovaj je podcast prošle godine navršio deset godina i već je to impozantna brojka jer ako si poput mene za podcaste si doznao krajem 2021. godine, dakle među zadnjima. Voditelji Steve i Martin (vrhunski) obradili su gotovo svaku zamislivu temu povezanu s pivom, no i dalje uspijevaju pronaći nove motive za razgovor. U jednoj od najnovijih epizoda pričaju s Kenom Grossmanom, osnivačem i vlasnikom pivovare Sierra Nevada, o njegovom otvaranju pivovare i budućnosti tvrtke, a sličnim se temama bave i u posljednje vrijeme – navike ispijanja piva, problematika s kojom se suočavaju mali proizvođači i trgovci piva te raznolikost tržišta.

 

 

 

The Beeristsšaljivi, opušteni i otkačeni podcast s puno ležernog kušanja piva. Broji nevjerojatnih 468 epizoda i dolazi iz Texasa, a svaki tjedan njegovih četvero voditelja kuša pet novih piva i daju svoje osvrte i zapažanja o njima. Poslušao sam samo par epizoda, no ako je doista u svakoj tako onda su dosad javno kušali i razglabali o 2340 piva, što je prilično solidno. Impozantno je što su to sve uspjeli ubaciti među zgusnute redove frivolnog lupetanja o svemu i svačemu, ali na izuzetno zanimljiv i duhovit način.

 

 

Craft Beer and Brewing – više tehnički i stručno orijentirani podcast ekipe koja stoji iza Craft Beer and Brewing časopisa. Fokusira se uglavnom na procese varenja i nastanka piva te na pivsku industriju u širem smislu. Često razgovaraju s majstorima pivarima koji daju savjete dragocjene svakom kućnom pivaru, ali se i osvrću na pivske trendove u svijetu. Ovo je podcast čijih 175 epizoda treba poslušati svatko tko želi variti ili već vari svoje pivo, ili pak samo želi imati proširen vokabular za osuđivanje tuđeg piva. Ima nas svakakvih.

 

 

Brewbound podcast – na kraju vjerojatno najozbiljniji od gore nabrojanih. Lako probavljivi podcast o pivskoj industriji koju često komentiraju analitičari, menadžeri i poduzetnici dajući nam o njoj uvide koji su puno složeniji od uobičajenih ćaskanja o upotrebljenim hmeljevima u lokalnoj hazy IPA-i. Prilično je mlad ovaj podcast, s manje od sto epizoda i dvotjednim rasporedom izlaska novih, no svakako vrijedan svake posvećene minute onome tko želi sagledati veću sliku i pozadinu modernog pivskog svijeta.

I tako, tko kaže da svaki blog mora biti besciljno tumaranje po nečijoj ionako već izmučenoj svijesti! Neki stvarno mogu biti korisni i ponuditi nove metode da zaglibiš još dublje u svilenkastom maglicom obavijeni svijet craft piva pa savjetujem da izbaciš trap iz slušalica i prebaciš na podcaste zbog kojih ćeš još obilnije, i s novim conversation starterima, sliniti za afterwork Siestom.

 

 

Tekst: Bruno Pavlek / Fotografije: Unsplash; Good Beer Hunting; Beer o’clock show; The Beerists; Craft Beer and Brewing; Brewbound podcast

 

 

 

 

back to top
back to top
Shares